Menüü

Näitus "Nahaalused lood"

03
juuni
Kell 16:00
kuni 27. juuni 15:00

Näitus avatakse muuseumi galeriis 3. juunil kell 16. Näituse eesmärk on näidata, et Eesti ei ole ainult ühe (või kahe) rahvusega riik, vaid siin elab palju erinevate rahvuste esindajaid. Soovitakse kaasa aidata sellele, et Eesti oleks avatud erinevale kultuurile, mõttelaadile, hoiakule. Näitus on üleval 27. juunini.

„Nahaalused lood” on Marje Taska ja Reet Varblase koostööprojekt nahakunstnike liidu, Eesti Kunstiakadeemia nahakunsti osakonna, Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooli üliõpilaste ja Tallinna Prantsuse Lütseumi õpilastega.

Näitusega „Nahaalused lood” teadvustatakse ja kutsutakse üles hindama Eesti paljurahvuselisust ja kultuurilist mitmekesisust. 56 eestlase ja ka venelase, rootslase, ukrainlase, inglase, soomlase, usbeki, mustlase, ungarlase, prantslase, sakslase, portugallase, juudi, araablase ja paljude teiste lugude – eluseigad, mida nad endaga kaasas kannavad või mis on neile naha alla pugenud – põhjal on nahakunstnikud (või ka nende õpilased) valmistanud kaaned. Ehk teisiti öelduna ümbritsenud need eluseigad kaitsva nahaga. Nahast ümbris, kaaned on kirjutatud või jutustatud loo visuaalne tõlgendus, dialoog sellega.

Lood ei väljenda kultuurilist eripära mitte ainult rahvuse, vaid ka vanuse, hariduse, tegevusvaldkonna jne mõttes. Aga ka kirjapanemise viisi mõttes: mõned lood on autorite endi kirja pandud, mõned suuliselt jutustatud ja kellegi teise üles kirjutatud. Need on väga isiklikud lood.

Näituse on tervikuks installeerinud kuraator, projekti vedaja, kunstnik Marje Taska. Informatiivne seinainstallatsioon (mappide ja lugude autorite nimed) on ehitatud üles keha kui tervikut elus- ja tööshoidvale vereringe sümbolile. Väljapanekule on kirjutanud poeetilise teksti Maarja Undusk.

Ava ostukorv