Menüü

Näitus "WALK" Marit Mihklepp ja Edgars Rubenis

17
veebruar
Kell 13:00
kuni 10. märts 15:00

“Walk” on kahe kunstniku sissevaade argisusse kui keskkonda ja mõtteviisi. Näitusel venitavad Mihklepp ja Rubenis Valga-Valka kaksiklinna piiri ning uurivad ääreala väärtust kohas, kus esmapilgul ei ole midagi vaadata.

Mihklepp ja Rubenis hakkasid näituse materjali koguma 2017. aasta suvel Valgas residentuuris viibides. Kunstnikke huvitas, kuidas oleks võimalik vabastada piir sotsiaalpoliitilisest kontekstist ja leida selle objekti/keskkonna lugemiseks mõnda muud keelt.

Näitusetööde aluseks on kunstnike performatiivne sekkumine piiril 14. augustil 2017. Selles performance’is sai piir uue funktsiooni kui notatsioon, mille reeglite järgi vormiti kuuetunnine jalutuskäik konkreetsel piirilõigul. Olulisteks kompositsiooni elementideks olid piiripostid, mis oma tavakeskkonnas viitavad eri territooriumide kokkupuutele, ent sekkumise käigus tõlgenduvad nähtamatuteks muusikainstrumentideks. Valga galeriis saab näha videot, fotosid ning osaleda avatud eksperimentides tekstipõhiste instruktsioonidega.

Näituse pealkiri “Walk” viitab elu eksistentsile läbi aegade, mis on aset leidnud paigas, kus asuvad kaks linna Valga ja Valka. Nende linnade algne saksapärane nimi Walk on kui ankur, mis asub teisel pool ajalugu. Samuti viitab sõna “walk” kõndimisele, milles kunstnike töö paljuski seisnes – kõndimine on üks algupärasemaid ja argisemaid tegevusi maastikul liikudes ja olles.


Näitus on osa projektist “100 paplit” ning on toetatud Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse EV100 kunstiprogrammi “Rändajad ja kohanejad – kogukondade lood üle Eesti” poolt. Näitust toetavad samuti Eesti Kultuurkapital ja Läti Kultuurkapital.

///

Marit Mihklepp on hetkel Hollandis resideeruv Eesti kunstnik, kes uurib inimese igapäevaprotsesside seotust teiste rohkem ja vähem eluvormidega (bakterid, toolid, kivid, riigipiirid). Peale magistrikraadi omandamist Haagi Kuningliku Kunstiakadeemia ArtScience’i osakonnas huvitab Mihkleppa, kuidas instruktsioonide ja lihtsate objektide kaudu publiku kujutlusvõimet ja füüsilist keha liigutada.

Edgars Rubenis on läti helilooja ja kitarrist, kes bänditegevuse (Mona de Bo) ja soololoomingu kõrval komponeerib ka muusikat teatri- ja kaasaegse tantsu etendustele ning filmidele. Oma loomingus vaatleb Rubenis kompositsiooni kui kohtumispaika, muusika ja publiku võrdväärset dialoogi. Hetkel elab Rubenis Hollandis, kus õpib Haagi Kuningliku Konservatooriumi Sonoloogia Instituudis elektroonilist muusikat.

Näitus “WALK” on kahe kunstniku esimene koostöö.

 

Ava ostukorv