Menüü

Uudised

17:20 24. juuli 2018

Valga Muuseum kogub sünnitusega seotud mälestusi ja esemeid

Iga lapse sünd on kordumatu ime. Ühelt poolt on rasedus, sünnitus ja vastsündinuga ümber käimine loomulik ja meile justkui looduse poolt kaasa antud, kuid teiselt poolt tugevalt sõltuv ümbritsevast kultuurist ja selle muutustest. Kaasaegses maailmas mõjutavad lapse sündi lisaks seadused ja rahalised vahendid, millega riik soovib tagada võimalused sünnitamiseks, emaduse ja lapsepõlve kaitse.

Valga muuseum soovib koguda sünnilugusid, rasedusega ja väikelastega seotud mälestusi, sh nõukogude ajast ja ka tänapäevast.

Kogutud materjalist valmib näitus „Hälli kiigutaja". See on meie kingitus Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks, sest iga rahva ja rahvuse püsimise tagab häll – hoolitsemine pere, suguvõsa ja rahva hälli eest. Soovime austada hällide valmistajaid, emadust, isadust, ämmaemandaid, titeteki kudujaid ja hälli kiigutajaid ning säilitada infot sünniga seotud kombestikust tulevastele põlvkondadele. 

Valga muuseum on tänulik, kui võtad hetke aega ja vastad küsitlusele lisatud lingi kaudu https://goo.gl/forms/vi7QvhOJrTJUkIet2

Vastuseid uurimustööle võib saata ka e-maili teel: marju@valgamuuseum.ee, aadressil Vabaduse 8, 68204 Valga või tuua isiklikult Valga muuseumisse kohale.

Samuti kogume "Hälli kiigutaja" näituse jaoks erinevaid esemeid ja fotosid, mis on seotud sünniga, imikuea ja lapse kasvatamisega.

Sobivate esemete olemasolul või annetamise soovi korral võta palun ühendust e-postil: marju@valgamuuseum.ee või mobiiltelefonil: 5590 0379.

https://www.youtube.com/watch?v=K2lzOxvO7oQ

Ava ostukorv