Menüü

Uudised

10:49 25. september 2018

2. oktoober 16:00 Annika Haasi raamatu "Meie, mustlased" esitlus

Koos näituse „Miranda – mustlaste holokaust" avamisega esitletakse Valga Muuseumis raamatut “Meie, mustlased”, mille autoriks Annika Haas.

Annika Haasi tööd on Valga muuseumikülastajale tuttavad – nimelt 2013. aastal avati siin tema näitus „Meie, mustlased“ koostöös etnoloogiamagistrant Reena Purretiga. Projekti raames intervjueeriti ja jäädvustati ka paljude Valga mustlaste eluolu. 2015. aastal tekkis Annika Haasil idee, kuidas varjatud ja põneva kogukonna igapäevaseid tegemisi veelgi paremini tutvustada. Eestis on mustlastega tegeletud peamiselt teadusliku uurimise tasandil, kuid elulähedasemal viisil kogutud kõnekat materjali on nende kohta vähe. Fotograaf jagas Overall Eesti abiga mustlaslastele üle Eesti välja pisikesed pildimasinad ning kahe aasta jooksul jäädvustasid nad kõike seda, millest nende elu koosneb ja mis on neile tähtis. Fotoprojektis osalesid kogukonna noorema põlvkonna esindajad Valgast, Tartust, Varstust, Maardust, Kohilast, Tapalt, Kallastelt ja Paldiskist. Näitusega samanimeline raamat “Meie, mustlased” avab ukse paralleelmaailma kunstniku kui kõrvaltvaataja perspektiivist ja sisekaemusena roma laste silmade kaudu, lõhkudes stereotüüpe ja ärgitades barjääride murdmiseks omavahelist suhtlust.

Raamatu sünnile on kaasa aidanud väga paljud head inimesed ja organisatsioonid:

Haridus- ja teadusministeerium, Overall Eesti/Canon, Integratsiooni Sihtasutus, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse ja EV100 ühine kunstiprogramm „Rändajad ja kohanejad“, Kultuurkapital, Olympic Casino Eesti AS, Silberauto AS, OÜ Telliskivi Maja, OÜ Fotobrigaad, AS Saint-Gobain Ehitustooted, Juhan Kuusi Dokfoto Keskus, Okupatsioonide Muuseum, kõik head Hooandjad ja raamatu projektijuht Külli Lupkin.

Ava ostukorv