Menüü

Uudised

12:21 16. aprill 2020

Muuseumi tegemised eriolukorra ajal

Valga Muuseum on olnud külastajatele suletud alates 16. märtsist. Seoses üle kogu riigi kehtestatud eriolukorraga jäi karantiini ka rahva poolt väga armastatud vahakujude näitus, mida külastas poole kuu jooksul enne eriolukorda ligi 700 huvilist. Näituse kuraatori sõnul rändab näitus vahakujudest edasi Narva muuseumi, millal täpsemalt, selgub peale keerulise aja lõppemist. Valga muuseumi sündmustest jäid ära ka aprilli plaanitud Georg Hellati 150. aastapäeva tähistamine ning LIONS klubi Valga näitus.

Üleriigilist muuseumiööd kavatsetakse tänase seisuga läbi viia 29. augustil, algselt välja kuulutatud 16. mail sündmust ei toimu. Samal päeval augusti lõpus on Eestis varasemalt korraldatud mitmeid toredaid vabaõhuüritusi muinastulede öö raames. Usume, et selleks ajaks on kriisiolukord möödas ning muinastuledes muuseumiöö saab põnev olema.

Traditsiooniline muuseumi pärimuspidu, millega on kaasnenud alati ka loengusarjad, jäävad sel suvel tõenäoliselt ära. Käesoleval aastal soovis muuseumipere tähistada Valga Karskusseltsi 130. aastapäeva sündmusega „Karskusseltsi perelõbu“. Juubelile pühendatud pidu oli esialgu kavandatud 4. juuliks. Kas sündmus ikkagi aset leiab või mitte – selgub siiski lähiajal.

Sündmuste korraldamine läbi paikkonna ajaloo tutvustuse on vaid üks väike osa muuseumitööst. Suurem ja igapäevane töö käib endiselt edasi kriisiolukorra reegleid järgides muuseumi kogude ja uute projektidega. Taotlesime toetust kultuuripärandi valdkonna arendamise taotlusvoorust, et digiteerida fotonegatiive, mida on Valga Muuseumis arvel üle 16 000 säiliku. Infosüsteemi vastuvõtmisel on Sirje Pässi poolt annetatud esemed ning laulu- ja tantsupeo märkide kogu. Inventeerimisel on muuseumi ajaloo ja etnograafia kogud. Suurem kogumistöö on seotud Valga Politseimaja kapitaalremondiga. Hanno Valdmanni ja kompanii abiga kohale tassituna ootab arvele võtmist hunnik ajalugu.

Oleme võimaluste piires parendanud ka ekspositsiooni. Nii on muuseumi nö „küüditatute vagun“ läbi teinud uuenduskuuri, kuhu nüüd külastaja sisse minna saab ja pärast monitori paigaldust  selles kõledas vagunis tõetruult küüditamisprotsessile Eestis kaasa elada võib.

Rõõmu on muuseumiperele valmistanud huviringi noored, kellega tegevus toimub veebipõhiselt. Ühiselt tehakse ettevalmistusi osalemiseks konkursil: „Vana asi uues kuues.“

Kuid see pole veel kõik – suur soov on välja anda muuseumi aastaraamatut. On ju hea aeg uurimiseks, kirjutamiseks ja loominguliseks tööks. Kahjuks on siin raskusi toetuste saamisega. Muuseumi eelarve võimalused on piiratud ning eitav vastus projektile on tulnud Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri osakonnalt. Püüame veel ja loodame, et ka siin leidub võimalus.

Olge hoitud!

Seoses eriolukorraga on kõik Eesti muuseumid kuni 1. maini suletud, kuid muuseum elab ka internetis. https://www.muis.ee/

Valga Muuseumi

Juhiabi-varahoidja Marju Rebane

Ava ostukorv