Menüü

Galerii

Näitus "Koht, kus kõik on parem"

09
mai
Kell 18:00
kuni 03. juuni 15:00

Kuraator: Gundega Evelone

Osalejad: Gundega Evelone, Ieva Saulīte, Andris Landaus, Krišs Salmanis, Edgars Ošs,  Zīle Ziemele, Santa Mičule.

Näitus “Koht, kus kõik on parem” uurib läbi kontseptuaal- ja visuaalkunsti keele Lätis laialt levinud arvamust, et Eestis on parem elada. Kõik kohaliku olustiku märgid näitavad, et Eesti edestab Lätit majanduses, poliitikas ja kodanikuühiskonnas. Viimase kümne aastaga on Eestist ja eestlastest, keda lätlased pidasid varem aeglasteks ja naeruväärseteks naabriteks, saanud Õnneriik, mille kodanikud teevad alati õigeid otsuseid. Muidugi, kui vaadata tegelikke statistilisi näitajaid, siis on see kõik üks müüt, mida Läti meediale levitada meeldib.

 

Näituse “Koht, kus kõik on parem” eesmärk on arvustada Eesti kui Õnneriigi kuvandit. Näitusesse kaasatud kunstnikud ja kunstiteoreetikud – Vika Eksta, Gundega Evelone, Andris Landaus, Andris Maračkovskis, Santa Mičule, Edgars Ošs, Šelda Puķīte ja Indrek Grigor, Krišs Salmanis, Ieva Saulīte, Zīle Ziemele – on loonud tööd, tekstid ja ideed, mis kas vastanduvad sellele kuvandile või pooldavad seda. Need on kunstnikud, kes oma varasemas praktikas on juba tegelenud ühiskondlikult tundlike teemadega ja avaldanud oma teravmeelseid reaktsioone kohalikule poliitikale.

Erilist tähelepanu väärib asjaolu, et näitus toimub Valgas, mis on on Läti ja Eesti piirilinn ning seega ideaalne koht, kus rääkida kahe naabri vahelistest suhetest. Valgas on võimalik hinnata erinevusi linnakeskkonnas ja ellusuhtumises, samuti toetada või mitte toetada ideed Eestist, kus kõik on parem.

Nõustudes Eesti majandusliku arengutaseme müüdiga ning seeläbi nõustudes ka müüdiga Lätist, kus kõik on viletsam, on kunstnikud loonud oma tööd väga taskukohaste vahenditega. Kahtlemata on see suur loominguline väljakutse, mis vabastab kunstnikud vajadusest otsida riiklikest kultuurifondidest endale toetust. Nõnda pole ka poliitilise sõltuvuse riski ja ja loominguline vaim saab olla lõpuni vaba.

Näituse avatakse 09.05. kell 18.00 Valga Muuseumi galeriis.

 

Näitust toetab projekt “Sada paplit”

Näitusetegevust Valga Muuseumi kunstigaleriis toetavad Eesti Kultuurkapital ja Valga Linn.

 

Rohkem infot:

Gundega Evelone

kuraator

+37129870724

kariibusalas@gmail.com

Ava ostukorv