Menüü

Uudised

12:25 27. september 2021

Maailmahariduskuu muuseumis - "Mina ja putukas ristteel"

Oktoobris on Valga Muuseumis taas maailmahariduskuu. Üheskoos Valga Gümnaasiumiga on seda korraldatud juba 9 aastat. Ühiselt luuakse igal aastal noortele uus haridusprogramm, mis koosneb ettekandest, muuseumi näituse tutvustusest ja põnevast töötoast.

Selle aasta näitus on "ELU PUTUKA/-NA/-TA/-GA"  Inimesed ja putukad erinevad esmapilgul üksteisest nagu kosmosesüstik ja aerupaat. Inimesed on suured, putukad väikesed. Inimese keha katab pehme nahk, putukate keha aga kõva kitiinkest. Inimesed oskavad rääkida, putukate helimaailm on inimeste jaoks sageli mõistatuseks... Võime välja tuua palju fakte, miks putukad ja inimesed üksteisest erinevad, kuid kas Sina tead, mis juhtudel nad hoopis sarnased on, millised on nende ühised huvid ning kuidas üks pool teist kasutab?

Töötuba Putukad toidulaual ja küpsistes. Eurooplastele tundub putukate söömine uudsena, kuid tegelikult pole putukate söömine midagi ennekuulmatut. Juba ürgajal söödi putukaid, millest annab näiteks tunnistust 15 000 aastat vana rohutirtsu maaling muistsete eurooplaste koopaseinal. Tänapäeval on toidu teema väga populaarne, otsitakse uut ja jätkusuutlikku. Oleme oma programmi kaasanud huvitavaid tulevikku suunatud ideid, et õpilased saaksid proovida ise toitu, mida nad vaid teleekraanil näevad. Töötoa käigus tutvustatakse söödavate valgurikaste putukate kasutamisvaldkonda ja suunda. Putukad on üks keskkonnasõbralikumaid supertoite maailmas. Kes pelgab krõmpsuvat putukat suhu panna, see saab meie töötoas valmistada ja maitsta ka putukaküpsist.

Programmi saab lõimida bioloogia ja inimeseõpetuse tunniga.

Toimumisajad 13., 14., 15. ja 21. oktoobril kell 9.30, 11.00 ja 12.30. Kestus 75 min.

Näituse ja maailmaharidusprogrammiga seotud ettekanded viivad läbi Pille Olesk, Marju Rebane ja Margit Behrsin.

Maailmaharidusprogramm on noortele tasuta.

Registreeri: margit@valgamuuseum.ee

Ava ostukorv