Menüü

Galerii

Pintsakud ja piibud. Sissevaade Eesti Kunstnikkude Ryhma
 

08
juuli
Kell 16:00
kuni 03. oktoober 15:00

20. sajandi algust iseloomustab Eesti kutselise rahvuskultuuri tormiline sünd: nii kirjanduses kui ka kujutavas kunstis hakatakse esmakordselt koonduma organisatsioonidesse nagu näiteks Vikerla, Pallas, Noor-Eesti, käesoleva näituse kunstnikke koondanud Eesti Kunstnikkude Ryhm jt.

Valga Muuseumi ja Tartu Kunstimuuseumi koostöös sündinud  näituse fookuses on EKRi liikmete maalilooming, mille valik on koostatud Tartu Kunstimuuseumi kogude põhjal.

Rühma asutajaliikmed olid Eduard Ole, Juhan Raudsepp, Jaan Vahtra ja Friedrich Hist, hiljem lisandusid Henrik Olvi, Märt Laarman, Arnold Akberg, Felix Randel, Edmond Arnold Blumenfeldt ja Aleksander Krims (Radava).

EKRi näol on tegemist Eesti kunsti esimese avangardse rühmitusega, mis sarnaselt lääne eeskujudega manifesteeris moodsat kunsti ehk kubismi ja konstruktivismi kui ainuõiget loomesuunda. Samas nimetati kõike muud põlglikult tagurlikuks. Kuni selleni, et liikmed, kes oma loomingus suunda muutsid, ähvardati EKRist välja visata.

 

Kuraator: Kristlyn Liier (Tartu Kunstimuuseum)

Graafiline disain: Katrin Nõu

Näituse töögrupp: Richard Adang, Nele Ambos, Tanel Asmer, Indrek Grigor, Joanna Hoffmann, Mare Joonsalu, Margus Joonsalu,  Annegret Kriisa, Katrin Lõoke, Neeme Punder, Marju Rebane, Ilze Salnāja-Värv, Anti Saar, Peeter Talvistu, Ago Teedema

Toetaja: Eesti Kultuurkapital

#pintsakudjapiibud

Ava ostukorv