Menüü

Uudised

14:54 31. oktoober 2022

Ülevi Eljandi juubelinäitus

Eha Komissarov: Küsimuses on 1960/70 vahetuse Eesti kunsti kõige avameelsem seksuaalsuse väljendamine, silmanähtavalt „Kollase allveelaeva“ mütoloogiast ja joonistusstiilist innustatud tušijoonistuste sari, kus linna defineeritakse mängude, moe ja armastusest haaratud hulkade kaudu. Eljand teostab oma paradiisiunelmad juugendlikus käsitluses, maskeerimaks oma vabadusejanu dekadentliku rafineeritusega. Ent võime teda käsitleda teerajajana – keskkonna potentsiaalsed uuenemisvõimalused, tänav karnevali asukohana, häppeningide toimumiskohana, sciene fictioni ideede mängutõmbamine jms, mida Eljand kasutas oma sarjades, levivad järgmisel kümnendil arvukates tõlgendustes.

Kuigi Eestis oli noortekultuuril marginaalne ja piiratud roll – visuaalne kogemus pärines peaasjalikult kunstialbumitest, plaadiümbristelt ja noortemoest –, mõjutas see oma nägemusega kunsti. See kultuurikiht tarbis reaalselt eksisteerivat Lääne massikultuuri meelsamini kui elitaarseid kunstiideid, millega eelnevad põlvkonnad end siduda püüdsid. Ülevi Eljandi „Tulnukad Tallinnas“ kõlbaks igati illustreerima kohaliku noorsookultuuri meeleolusid; psühhedeelilise hipikultuuri esindajate dessant õhupallidel maandub keset Tallinna südalinna, ja – oh imet! – tulnukaid ootavad ees samasuguse kultuuri esindajad.

Ülevi Eljand sündis 1. oktoobril 1947 Valgas. Õppis aastatel 1966-1971 ERKI-s arhitektuuri. On Eesti Arhitektide Liidu liige. Töötas aastatel 1972-1990 EKE Projektis ja 1991-1992 Soomes arhitektina. 1993-2005 oli Valga linnaarhitekt  ning 2005-2017 Võru linnarhitekt. Tuntumad tööd: Värska sanatooriumikompleks, Eesti Suursaatkonna juurdeehitus Moskvas (mõlemad koos Vilen Künnapuga), Tallinna botaanikaaia administratiivhoone, Lepanina hotell Kablis, jahinduskeskus Belgorodis (Venemaal). Kavandanud hulgaliselt eramuid ja suvilaid. Kujundanud ning arendanud Valga, Võru ja Otepää linnaruumi. Popkunstnikuna kuulus koos Ando Keskküla, Leonhard Lapini, Andres Toltsi jt kunstirühmitusse Soup 69. Tema loomet leidub nii Eesti Kunstimuuseumis, Eesti Arhitektuurimuuseumis, kui ka erakogudes. Mänginud viiulit ansamblis Peoleo.

Ava ostukorv