Menüü

TÜ Viljandi kultuuriakadeemia metallitöö eriala üliõpilaste tööde näitus „Vorm“
 

13
märts
Kell 11:22
kuni 13. aprill 15:00
Valga Muuseumi galerii

TÜ Viljandi kultuuriakadeemia metallitöö eriala üliõpilaste tööde näitus „Vorm“

Valga Muuseumis näeb TÜ Viljandi kultuuriakadeemia metallitöö eriala üliõpilaste tööde näitust „Vorm“.

Kolmapäeval, 13. märtsil kell 16 avatakse Valga Muuseumis Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava metallitöö eriala õppetööde näitus „Vorm“.

Näitus keskendub lehtmetallist taondatud, külmsepistatud, painutatud, aga ka peenkohrutatud ruumilistele metallesemetele, õõnesvormidele. Välja on pandud üliõpilaste ja vilistlaste valmistatud tarbeesemed, skulpturaalsed vormid ja ehted.

Vormitööd saab Eestis süvitsi õppida vaid kultuuriakadeemias, kus kursused toimuvad mitme aasta jooksul nii ehte- kui sepatöö suuna üliõpilastel. Vormitööga seotud aineid on läbi aastate õpetanud Mart Reino, Väino Niitvägi, Kirsti Tuum, Edvards Puciriuss jt. Vormitööks võime lugeda lisaks lusikatele, kaussidele ja erinevatele anumatele ka näiteks setu suurt sõlge, mille puhul enne peente detailide kaunistamist sõle üldvorm üles lüüakse ehk taondatakse. Samuti on näitusel väljas lehtterasest valminud skulpturaalsed objektid, maskid. Sarnaseid töövõtteid kasutatakse ka metallist turviste valmistamisel.

Näituse jätkuks Viljandi Muuseumis toimunud samanimelisele väljapanekule. Selle on koostanud ja installeerinud metallitöö eriala üliõpilased Marlin Kohtring, Madli Kõiv ja Mart Parik erialajuhi Eilve Mangluse kureerimisel, Valga näituse elluviimisele aitas kaasa ka Meelika Hainsoo.

Kultuuriakadeemia peab vajalikuks õpetada, hoida ja propageerida selliseid vanu traditsioonilisi metallitöö tehnikaid nüüdisajal, mil paljud aeganõudvad käsitöövõtted vajuvad masinate ja tehnoloogia arengu varjus unustusse. TÜ Viljandi kultuuriakadeemia metallitöö erialal koolitatakse traditsioonilise metallitöö ajalugu, tehnoloogiaid ja kompositsioonivõtteid tundvaid professionaalseid käsitöömeistreid ja -ettevõtjaid.

Näitust saab Valga Muuseumis vaadata 13. aprillini 2024.

 

Ava ostukorv