Menüü

Muuseumiöö - ÖÖS ON AEGA

29
august
Kell 16:00
kuni 22:00

MUUSEUMIÖÖ „Öös on aega“ 29.08.2020

 

Aaderdamise õpituba

Aaderdamise õpituba viib läbi Annes Hermann, kes on on lõpetanud Tartu Kunstikooli puidu kunstilise kujundamise eriala ja Tartu Kõrgema Kunstikooli (praegune Pallas) mööblikujundamise ja restaureerimise eriala. On ennast täiendanud erialaselt Soomes. Ta on töötanud ERMis konservaatorina ja käinud etnograafilistel ekspeditsioonidel soome-ugri aladel. Seal tehtud graafilised ülestähendused on ka raamatuna ilmunud. Aastast 1990 töötab ta Tartu Kunstikoolis, mis on aastast 2000 kõrgkool. Seega on ta mööbliosakonnas järjepidevalt töötanud pea kolmkümmend aastat. Kuna alates 1990. aastast on mööbliosakonnas võimalus õppida disaini kõrval ka restaureerimist, siis Annes ongi kujunenud restaureerimise/konserveerimise suuna põhiõppejõuks. Lisaks praktilistele kursustele annab ta ka mööbliajalugu. Ta on ka Konservaatorite Ühingu liige.

Õpitoas annab ta lühiülevaate aaderduse ajaloost ning tehnilistest võimalustest. Samuti tutvustatakse reaalset tehnikat ning õpitoas osalejad saavad ka ise aaderdamist proovida.

 

Rahvusliku puukäsitöö töötuba

Rahvusliku puukäsitöö töötuba viib läbi puukäsitööline Indrek Merimaa, keda paeluvad puutöö traditsioonilised valdkonnad ja distsipliinid. Viimastel aastatel on ta lähemalt süvenenud muusikainstrumentide valmistamisse ja eriti eestipärasesse traditsioonilisse puutööndusesse. Indrek Merimaa töötab ka puukäsitöö õpetajana Tallinna Kopli Ametikoolis.

Käsitööriistadega tehtav puukäsitöö on talle eneseväljendusvahend, millega saab ja võiks tegeleda igaüks, kel vähegi huvi ja püsivust.

Muuseumiööl toimuvas töötoas on osalejatel võimalus valmistada:

* tohutops

* pesunäpp

* väike ummiknõu (ühepuu anum)

* kilgipill

* õõnestatud kausike

 

Mäng ja meisterdamine

Näitus „Kodukootud mängulust“ tutvustab Hargla Kooli lasteaiaõpetaja Hele Zilmeri valmistatud lauamänge. Õpetliku sisuga lauamänge on staažikas lasteaiaõpetaja Hele valmistanud ja oma töös kasutanud juba üle 30 aasta. Mängude loomine on loominguline protsess, mis võimaldab ka lapsi töösse kaasata. Oluliseks peab Hele ka materjalide taaskasutust. Näiteks arvumemoriini mängu on ta loonud vanadele pudelikorkidele, mille sisse on kirjutatud numbrid. Korke tagurpidi keerates peab laps leidma numbripaari ja nimetama, mida on ruumis tema saadud arvu võrra. Hele repertuaaris on mänge ka tähestiku, kujundite, sõnade ja isegi supikeetmise õppimiseks.

Muuseumiööl on Hele kohal oma mänge tutvustamas ning lastega mängimas. Soovijatel aitab ta ise lauamängu meisterdada.

 

Ava ostukorv