Menüü

Munadepüha näitus Valga Muuseumis

13
märts
Kell 11:17
kuni 13. aprill 15:00
Valga Muuseumi galerii

Munadepüha näitus Valga Muuseumis

Einar Härmi kollektsioon näitusel „Munadepühad“

Ülestõusmispühad ehk lihavõtted, rahvakeeles ka muna- või kiigepühad on jõulude kõrval eestlaste kiriku- ja rahva­kalendris oodatud tähtpäev. See on liikuv kalendripüha, mida kirikukalendri järgi tähistatakse esimesel täiskuu pühapäeval pärast kevadist pööripäeva.
Pärnakas Einar Härm nakatus munadepühade postkaartide kogumise pisikuga paarkümmend aastat tagasi ning laiendas haaret munatopside ja Fabergé kolmejalgsete luksuslikult kaunistatud taiestega.
“Kogumise mõte tekkis Eestiaegsetest kaartidest, mille ümberpildistused olid vanemate albumis. Vahepeal elasime ju 50 aastat riigis, kus ülestõusmispühade kaarte ei olnud,” möönab Härm.

Tema kollektsioonis on rohkem kui 100 riigis trükitud 700 pühadekaarti, 400 munapeekrit ja üle poolesaja Fabergé portselanmuna koopia.
Entsüklopeediliste teadmistega kollektsionäär tutvustab näituse avamisel 6. märtsil kell 16 munapeekrite ajalugu ja nende valmistamise kunsti, mis hoomamatusse aega ulatub ning mida väljakaevajad 79. aastal Vesuuvi tuha alla mattunud Pompei linnast on leidnud.

 

Lisainfo:
Neeme Punder
neeme@valgamuuseum.ee

Ava ostukorv