Menüü

Näitus "Elu putuka/-na/-ta/-ga"

28
september
Kell 16:00
kuni 27. november 15:00

 

 

Inimesed ja putukad erinevad esmapilgul üksteisest nagu kosmosesüstik ja aerupaat. Inimesed on suured loomad, putukad väikesed. Inimese keha katab pehme nahk, putukate keha aga kõva kitiinkest. Inimesed oskavad rääkida, putukate helimaailm on inimeste jaoks sageli mõistatuseks… Võime välja tuua palju fakte, miks putukad ja inimesed üksteisest erinevad, kuid kas Sina tead, mis juhtudel nad hoopis sarnased on, millised on nende ühised huvid ning kuidas üks pool teist kasutab?   

Tartu loodusmaja koostatud näitusel „Elu putuka/na/ta/ga” saab sügavuti aimu, kuidas toimib maailm koos putukatega, milline oleks see ilma putukateta ja kuidas on elada putukana oma kitiinkestas. Põhjalikult avatakse putukate ja inimeste vastastikuseid mitmekülgseid suhteid nii vaenulikest sõbralikeni kui ka kasulikest üksteist kahjustavateni. Putukanäitusel saab vaataja muuhulgas: - jälgida putukate aasta- ja eluringi - uurida mikroskoobiga putukalaboris pisimaailma - mängida putuka-aliast - tutvuda igapäevaelu toodetega, mille koostises on putukate loodud ained - telgis ja klotsimängus teada putukatest rekordiomanike kohta ja võrrelda inimrekorditega - näha saab Urmas Tartese imeliselt detailseid putukate fotosid - nuputamissõpradele ja põhjalikele näitusekülastajatele on lisaks mõeldud ristsõnad ja märkmelehed küsimustega. Nuputamissõpradele ja põhjalikele näitusekülastajatele on lisaks mõeldud ristsõnad ja märkmelehed küsimustega.

Tekstid ja fotod on loonud putukateadlane Urmas Tartes. Näituse projektijuht on Krista Tomson. Tegevuste, mängude, ülesannete osas panustasid Anneli Ehlvest, Pille-Riin Pärnsalu, Janika Ruusmaa jt. Putukakogu valmistas Allan Selin, tekstid korrastas Leelo Laurits ja näituse tervikuks sidunud teostus on agentuurilt Pult OÜ. Kõike seda toetas ja tegi võimalikuks Keskkonnainvesteeringute Keskus. 

Ava ostukorv